Menu

Askeleita Jumalan käytössä olemiseen. 1. Sam. 16.1-13


Johdanto

Päivän teemaa, ”askeleita Jumalan käytössä olemiseen” tutkitaan erään Samuelin elämäntilanteen kautta. Se löytyy tallennettuna 1. Sam. 16:1-13. Tutkimme sitä reittiä, joka Samuelilla oli Jumalan toimeksiannosta aina tehtävän suorittamiseen saakka. Näistä jakeista löydämme seitsemän askelta, jotka Samuelin tuli ottaa voidakseen olla Jumalan käytössä. Samalla kun katsomme näitä askeleita, peilaamme niitä omaan elämäämme. 

Ennen päivän tekstiin menemistä kerron yhden henkilökohtaisen tilanteen, jossa sain olla Jumalan käytössä. Tosin läheltä liippasi, että en kulkenut, tai pikemminkin maannut tämän Jumalan valmistaman tehtävän ohi. Tehtävä nimittäin suoritettiin makuuasennossa. Ohimakaaminen oli lähellä, koska mielessäni oli este. Jouduin juuri joulun alla sairaalaan muutamaksi päiväksi. Siellä maatessani sisäinen kiukku alkoi vallata mieltäni. Purnasin Jumalalle, että miksi juuri nyt sallit minun joutua tänne, kun edessä on vuoden kiireisin ja toisaalta mielenkiintoisin aika pastorin työssä. 

Tätä sisäistä harmitusta Jumalalle purkaessani se alkoikin laantua ja tilalle nousta rauha ja lepo. Näkökulmani tilanteeseen alkoi muuttua. Mieleeni nousi sana ”aika”. Miten ja mihin käytän sen ajan, jonka Jumala on käyttööni antanut? Jumalahan on antanut meille kaikille käyttöömme tietyn ajan, jonka pituutta emme tiedä, ei vain itseämme varten, vaan nimenomaan toinen toistamme varten. Päiviimme ja vuosiimme sisältyvät kaikki elämän mahdollisuudet. Ja ajan arvon elämme todeksi perheessä, rakkaittemme keskellä, lähimmäisen palvelemisessa, työssä ja Jumalan palvelemisessa. Ajan ainutkertaisen arvon pystymme ymmärtämään ikuisuuden taustaa vasten.

Näitä miettiessäni äkkiä rukoukseni olikin, että Herra, jos tämä on sinun valmistama tilanne minulle, jos tahdot minua näiden olosuhteiden kautta käyttää täällä, niin älä anna mielentilani olla esteenä sille. Tahdon olla valmiina käyttöösi. Ja kuinka ollakaan, lähes heti kävi juuri niin, kuin olen monien uskovien kuullut kertovan sairaalareissuistaan. Eikä tarvinnut edes itse aloittaa, vaan minulta alettiin kysyä rauhastani. Sain olla kuuntelevana korvana toisen ihmisen asioille ja sain kertoa, että rauhani kumpuaa rakastavasta ja armollisesta Jumalasta, johon olen turvani ja luottamukseni asettanut. Tiedän hänen olevan kanssani, olivat ulkoiset olosuhteet mitä tahansa. Tiedän viettäväni iäisyyteni taivaan kodissa, sitten kun aikani on täältä ajasta lähteä.  
Joten nyt kun pohditaan askeleita Jumalan käytössä olemiseen niin muista, että Jumala käyttää sinua lähinnä toisia varten. Kun Jumala kutsuu käyttöönsä, hän kutsuu myös nöyryyteen, ymmärtämään sen, että elämme ensisijaisesti toisia varten. Ja niistä toisista jotkut koskettavat meidän elämäämme palvellen meitä omilla lahjoillaan ollen näin Jumalan käytössä meitä varten. 


1. Sam. 16:1-13

”Ja Herra sanoi Samuelille: "Kuinka kauan sinä suret Saulia? Minähän olen hyljännyt hänet, niin ettei hän enää saa olla Israelin kuninkaana. Täytä sarvesi öljyllä ja mene; minä lähetän sinut beetlehemiläisen Iisain luo, sillä hänen pojistansa minä olen katsonut itselleni kuninkaan." Mutta Samuel sanoi: "Kuinka minä voisin mennä sinne? Jos Saul saa sen kuulla, tappaa hän minut. Kutsu sitten Iisai uhrille, niin minä ilmoitan sinulle, mitä sinun on tehtävä; ja voitele minulle se, jonka minä sinulle osoitan." Samuel teki, niin kuin Herra oli puhunut. Mutta kun hän tuli Beetlehemiin, tulivat kaupungin vanhimmat vavisten häntä vastaan ja kysyivät: "Tietääkö tulosi rauhaa?" Hän vastasi: "Rauhaa. Minä olen tullut uhraamaan Herralle. Pyhittäytykää ja tulkaa minun kanssani uhrille." Ja hän pyhitti Iisain ja hänen poikansa ja kutsui heidät uhrille. Kun he sitten tulivat ja hän näki Eliabin, ajatteli hän: "Varmaan on nyt tässä Herran edessä hänen voideltunsa". Mutta Herra sanoi Samuelille: "Älä katso hänen näköänsä äläkä kookasta vartaloansa, sillä minä olen hänet hyljännyt. Sillä ei ole, niin kuin ihminen näkee: ihminen näkee ulkomuodon, mutta Herra näkee sydämen." Niin toi Iisai seitsemän poikaansa Samuelin eteen. Mutta Samuel sanoi Iisaille: "Herra ei ole valinnut ketään näistä". Ja Samuel kysyi Iisailta: "Siinäkö olivat kaikki nuorukaiset?" Hän vastasi: "Vielä on nuorin jäljellä, mutta hän on kaitsemassa lampaita". Niin Samuel sanoi Iisaille: "Lähetä noutamaan hänet, sillä me emme istu ruualle, ennenkuin hän tulee tänne".  Silloin tämä noudatti hänet; ja hän oli verevä, kaunissilmäinen ja sorea nähdä. Ja Herra sanoi: "Nouse ja voitele tämä, sillä hän se on". Niin Samuel otti öljysarven ja voiteli hänet hänen veljiensä keskellä. Ja Herran henki tuli Daavidiin, siitä päivästä ja yhä edelleen. Sitten Samuel nousi ja meni Raamaan.”

Näin Samuel oli Jumalan käytössä voidellen Israelille uuden kuninkaan, Daavidin. Tätä ennenkin hän oli ollut Jumalan käytössä jo pienestä pojasta asti. Jumala käytti häntä niin voimakkaasti ja ainutlaatuisesti, että koko Israel tiesi Samuelin olevan Herran profeetta. Sen lisäksi Raamatussa kerrotaan, että hänen profetaalinen voitelunsa oli ainutlaatuisen tarkka. Yksikään hänen sanoistaan ei jäänyt toteutumatta. Kun eletään päivän tekstin kuvaamia hetkiä, Samuel oli jo vanha mies. Hän oli aikoinaan voidellut Saulin kuninkaaksi, ja Saulille kävi myöhemmin huonosti tottelemattomuuden tähden. Hän menetti voitelunsa ja asemansa. Jumala hylkäsi hänet. Ja sama mies, joka ilmoitti Jumalan valinneen hänet, joutui myös ilmoittamaan Jumalan hyljänneen hänet.

Millaiset olivat ne askeleet, joita tarvittiin Samuelin elämässä, että Jumala kykeni jälleen käyttämään häntä? Millaiset ovat ne askeleet, joita tarvitaan meidän elämässämme, että Jumala voi käyttää meitä toisten hyväksi tuottamaan kunniaa omalle nimelleen? 


1. Askel: käänny pois menneisyyden taakoista, j.1

Ensimmäinen askel Samuelin elämässä oli se, että hänen täytyi kyetä kääntymään pois menneisyyden taakoista, jotta Jumala voisi häntä käyttää. Jakeessa yksi Jumala ilmestyy Samuelille ja kysyy: kuinka kauan sinä suret Saulia? Samuelin murhe siitä, että Saul oli tottelematon, oli ihan oikeutettu tunne. Mutta siinä oli jokin ulottuvuus, joka ei ollut Jumalan näkökulmasta katsottuna oikein. Se murhe kesti liian kauan ja oli liian syvää. Menneisyys tavalla tai toisella sitoi Samuelin sydäntä, ja Jumala joutui kutsumaan Samuelin siitä ulos. 

Emme tiedä miksi, ja mistä kaikista syistä Samuel suri Saulia. Ehkä joku siivu surusta liittyi siihen, että hän oli ollut hyvin keskeinen henkilö Saulin valitsemisessa kuninkaaksi. Ja nyt pidemmällä tähtäimellä tuo valinta näytti menneen pieleen. Ehkä mukana oli kyselyä, että miten tässä nyt näin kävi. Sinähän Herra sanoit että mene ja voitele hänet, ja minä menin ja voitelin hänet. Olivat ne tekijät sitten mitkä tahansa, jotka Samuelin sydämessä tätä murhetta tuottivat, joku ulottuvuus tässä kokonaisuudessa sitoi ja jumitti Samuelin sydäntä, ja sen tähden vaikeutti Jumalan toimintaa. Siksi Jumala kutsui Samuelin kääntämään katseensa pois menneisyydestä katselemaan sitä, mitä Jumalalla on hänelle edessäpäin. 

Mikä sinun menneisyydessäsi vielä sitoo sydäntäsi niin, että et voi olla Jumalan käytössä siinä määrin kuin hän tahtoisi sinun nyt olevan. Nopeasti luokiteltuna on kolme ryhmää. On pintanaarmuja, joihin kenenkään ei pitäisi koskaan jäädä kiinni. Mutta sitten seuraava ryhmä on todelliset haavat. Ja tämä ei ollut mikään pintanaarmu, joka oli Samuelin sydämessä. Siellä tuntui olevan joku todellinen haava, joka liittyi Saulin kuninkuuteen ja sen menettämiseen. Se sitoi hänen sydäntään. Tällaisista Jumala kutsuu meitä kääntymään, jättämään ne taaksemme ja suuntautumaan eteenpäin. Sitten kolmantena ryhmänä ovat murskaavat koettelemukset. Asiat, joita ei toivoisi kenenkään tässä maailmassa kohtaavan ja joita onneksi kaikki eivät kohtaa. Näitä voivat olla läheisen ennenaikainen kuolema, seksuaalinen väkivalta ym. Ja näihin traumaattisiin kokemuksiin tuosta noin vain kääntyminen ei päde. Jumalan apu voi virtailla suoraan, toinen toistemme kautta, ja viimeksi mainituissa tapauksissa usein ammattiavun kautta. 

Mitä pettymyksiä menneisyydessäsi on? Pettymyksiä itseesi, toisiin, Jumalaan. Sellaisia, joista Jumala nyt kysyy sinulta, että kuinka kauan aiot murehtia tätä asiaa. Kuinka kauan aiot tämän asian antaa estää sinua olemasta Jumalan käytössä tänään? Ja muuten, kun annat Jumalan käyttää sinua, niin siinä on myös sinua siunaava aspekti. Kun huomaat, että joku saa kauttasi siunauksen, tulet itsekin siunatuksi. Ei sille voi mitään. Se on luontaisetu, joka liittyy siihen, että saa olla Jumalan käytössä. Kun joku sinun kauttasi saa elämäänsä avun, se tuottaa sinulle automaattisesti ilon. 

Onko menneisyydessäsi sellaisia vastoinkäymisiä, jotka vielä vuosien jälkeen sitovat ja jumittavat sydäntäsi? Onko siellä epäonnistumisia, joista olet kyllä tehnyt parannusta ja tiedät, että Jumala on ne sinulle anteeksiantanut, mutta itse et ole pystynyt itsellesi antamaan anteeksi. Ja sen tähden ne voivat edelleen sitoa sydäntäsi. Onko siellä joku menetys, työpaikan, ihmissuhteen, minkä tahansa menetys, jota edelleen murehdit? 

Murhe on oikeutettu tunne, jolle tulee antaa tilaa ja aikaa. Mutta joskus siihen voi jäädä jumiin niin, että se kestää liian kauan ja rajoittaa elämää liian paljon. Ehkä Jumala haluaa tänään joltakin lukijalta kysyä, kuinka kauan sinä suret ja murehdit sitä, mikä menneisyydessäsi on? Jumala rakastaa sinua, ja haluaa auttaa sinut siitä irti. Hän haluaa käyttää sinua siunaukseksi toisille. Hän kutsuu sinua jättämään sen asian, tai ne asiat taaksesi, jotka sitovat sinua. 

Samuelin kohdalla todennäköisesti tilanne oli se, että hän murehtiessaan oli jumiutunut menneisyyteensä päin, eikä nähnyt mitä tulevaisuudella oli hänelle tarjottavaa. Ei nähnyt ennen kuin Jumala kysyi häneltä, että kuinka kauan sinä olet siinä menneisyydessä kiinni. Jumalan puhe käänsi hänen suuntansa niin, että hän kykeni ottamaan askeleita eteenpäin yhdessä Jumalan kanssa ja olemaan vielä vanhana miehenä Jumalan käytössä. 


II Askel: anna Pyhän Hengen täyttää sinut, j.1.

Seuraava ohje Samuelille oli täyttää öljysarvensa ja mennä. Öljy viittaa Pyhään Henkeen ja öljysarven täyttäminen PH:n täyteyteen. Jumala ei jättänyt Samuelia kääntymään omin voimin menneisyyden kahleista kohti tulevaisuutta, vaan tarjosi Samuelille PH:n avun ja voiman. 

Ja vaikka et itse pystyisi koskaan omassa voimassasi pääsemään sisäisistä haavoistasi irti, niin Jumalan Hengen voimalla se on mahdollista, koska Jumalan henki ei ole rajoitettu sinun haavoihisi ja kahleisiisi. Hän liikkuu niiden yläpuolella. Hänen hallintavaltansa on niitä suurempi. Ja kun annat PH:lle toimintatilaa elämässäsi, niin PH voi nostaa sinut ja kääntää katsettasi kohti tulevaa. Kohti sitä, mitä Jumala haluaisi kauttasi tehdä. 

Samuelilla oli vielä jossakin tallella se öljysarvi, jolla oli voidellut Saulin aikoinaan kuninkaaksi ja jossakin oli vielä voiteluöljyäkin tallella, ehkä keittiön perimmäisessä komerossa kaikkien muiden purkkien takana. Öljysarvi lienee pölyttynyt ja niin oli varmaan voiteluöljyastiakin. Nyt Jumala kutsui puhaltamaan niistä pölyt pois, ottamaan ne uudestaan esille, täyttämään voiteluöljyllä öljysarven ja lähtemään liikkeelle. 

Voi olla, että sinulla on vähän samankaltainen tilanne, jos sydämesi on jollakin tavalla sidottu menneisyytesi tähden. Mutta jossakin sydämesi sopukoissa on kaipaus täyttyä uudestaan PH:llä. Jokin sielussasi vielä resonoi, kun koet PH:n liikkuvan ilmapiirissä. Ja se jokin on tietysti PH itse, koska jokaisessa Jumalan omassa PH asuu. Samalla tavalla kuin Jumala sanoi aikoinaan Samuelille, että ota öljysarvi ja täytä se voiteluöljyllä, Jumala tänään tahtoo sanoa sinulle, että anna sille kaipaukselle tilaa, kun se nostaa päätänsä sydämessäsi. Älä tukahduta sitä. Älä sammuta sitä. Anna sen tulla. Heittäydy sen varaan. Puhalla pölyt sielusi päältä ja anna sen täyttyä PH:llä Jeesuksen nimessä. 

Voit puhaltaa ne pölyt sielusi päältä antamalla tilaa PH:lle, rukoilemalla ja etsimällä Jumalan läsnäoloa. Jumala on läsnä Sanassaan. Siksi säännöllinen Raamatun tutkiminen on tärkeää. Voit puhaltaa pölyt sielusi päältä tottelemalla sitä, mitä Jumala sinulle sanoo. Hyvä rukous joka aamuun on, että Herra, mitä tänään minulta odotat, teen sen mitä tahdot. Voit puhaltaa pölyt sielusi päältä elämällä puhdasta elämää. Likaiset valinnat pölyttävät sielun ja kerryttävät likaa sielun päälle. Ne eristävät ja heikentävät sielun reagointikykyä Pyhän Hengen kosketukseen. Sen tähden Jumala kutsuu tekemään puhtaita valintoja. Eettisesti oikeita valintoja. Moraalisesti puhtaita valintoja. Silloin voit puhaltaa pölyjä sielusi päältä. Jeesuksen veressä on voima puhdistaa sinut synneistäsi. 


III Askel: Mene pelkosi lävitse, j. 2.

Tämän jälkeen tuli pieni keskustelu Samuelin ja Jumalan välillä. Samuel sanoi: "Kuinka minä voisin mennä sinne? Jos Saul saa sen kuulla, tappaa hän minut." On tavallaan hyvin lohdullista kuulla, että mies, joka oli ollut koko elämänsä Jumalan käytössä, koko Israelin tuntema profeetta, pelkäsi Jumalan toimeksiannon edessä. Aika usein ne tehtävät, joihin Jumala meitä kutsuu, herättävät sisimmässämme pelkoa, koska ne poikkeavat tavanomaisesta mukavuusvyöhykkeestämme. Tässä tapauksessa pelko oli jo varsin syvää, koska Samuel pelkäsi tulevansa tapetuksi. 

PH ei ole tullut poistamaan pelkoa, (toki PH voi senkin tehdä) mutta PH on tullut antamaan meille voiman kulkea pelon lävitse, sen toiselle puolelle. Monet Jumalan meille antamista toimeksiannoista odottavat sen pelon toisella puolella. Jumala sanoo, että minä käytän sinua tuolla, mutta minun ja sen tehtävän välillä on pelon kuilu. Eivät kaikki Jumalan meille antamat toimeksiannot ole yksinkertaisia. Usein niihin liittyy oman pienuuden tunne, Herra ei minusta ole. 

Onko elämässäsi tällä hetkellä olemassa Jumalan sinulle antama toimeksianto, joka edelleen odottaa toteuttamistaan? Sen tähden, että edelleen pelkäät. Jos analysoit hieman sitä pelkoasi, niin mitä pelkäät? Pelkäätkö epäonnistumista? Entä jos teen sen, mitä koen sisimmässäni Jumalan edessä ja sitten epäonnistun. Mitä ihmiset silloin sanovat? Vai pelkäätkö tehtävään mahdollisesti liittyvää häpeää tai arvostelua? Voimme pelätä hyvin monenkaltaisia asioita, mutta Jumala kutsuu meitä kulkemaan pelkomme lävitse PH:n avulla sinne pelon toiselle puolelle. Siellä meitä odottaa se, että Jumala käyttää meitä. 

Samuelin oli mentävä pelkonsa lävitse, mikäli hän halusi, että Jumala voi käyttää häntä voitelemaan Daavidin kuninkaaksi. Se pelko oli todellinen, syvä ja suuri, mutta PH auttoi häntä kulkemaan sen lävitse. Joten älä pysähdy silloin kun pelottaa, vaan pyydä PH:ä avuksesi. Voit rukouksessa vuodattaa Jumalalle, että minua pelottaa tämä askel. Minä tiedän, että kutsut minua tuonne, mutta matka sinne pelottaa. Tule ja anna minulle voima lähteä liikkeelle ja kulkea PH:n kanssa sen pelon kuilun lävitse sinne toiselle puolelle sinun antamaasi tehtävään.


IV Askel: ole valmis uhrauksiin, j.2

Edelleen Jumalan ja Samuelin välinen keskustelu jatkuu. Jumala sanoo: "Ota mukaasi vasikka ja sano: 'Minä tulin uhraamaan Herralle'. Jumalalla oli tähän tilanteeseen väylä, jolla Samuelin pelkoa pystyisi pienentämään. Vasikan uhraamisesta tulisi looginen syy Samuelin Betlehemiin menoon. Mutta samalla Samuelin piti olla valmis uhrauksiin. Ei se ollut naapurin vasikka, vaan ihan oma vasikka. Vasikka ei ollut mikään halpa eläin. Samuelin täytyi olla valmis uhrauksiin, mikäli halusi sinne, minne Jumala halusi häntä kuljettaa. Ja niin meitäkin kutsutaan olemaan valmiita erilaisiin uhrauksiin, kun Jumala haluaa meitä käyttää. Jumalan käytössä oleminen kysyy uhrivalmiutta. 

On hyvä kysyä, että Herra, mitä sinä haluat minun antavan. Mitä haluat minun antavan ajastani, voimistani, kyvyistäni, taloudestani?  Ja on tärkeää ennen kaikkea pyytää, että Herra auta minua antamaan sinulle ei vaan osia, vaan koko sydämeni. Se kuuluu sinulle ja sinä saat sitä käyttää. Kun tulet tilanteeseen, jossa Jumalan käytössä oleminen edellyttää suuremman uhrin antamista kuin aikaisemmin, niin muista että Jeesus on antanut sinulle paljon enemmän kuin itse koskaan pystyt antamaan hänelle. Hän uhrasi itsensä Golgatan keskimmäisellä ristillä sinun syntiesi tähden. 


V Askel: Etsi sitä mitä Jumala etsii, j. 6-7

Tämän jälkeen Samuel lähti matkalle Betlehemiin, kutsui Iisain poikineen viettämään uhriateriaa ja sai siellä vielä muutaman ohjeen, miten voi olla Jumalan käytössä j.6-7: Kun he sitten tulivat ja hän näki Eliabin, ajatteli hän: "Varmaan on nyt tässä Herran edessä hänen voideltunsa". Mutta Herra sanoi Samuelille: "Älä katso hänen näköänsä äläkä kookasta vartaloansa, sillä minä olen hänet hyljännyt. Sillä ei ole, niinkuin ihminen näkee: ihminen näkee ulkomuodon, mutta Herra näkee sydämen." 

Edellinen kuningas Saul oli kookas mies, muita päätä pidempi. Siksi oli hyvin inhimillistä, että Samuel ajatteli Jumalan etsivän jälleen jotain kookasta ja komeaa. Se oli sitä, että teemme helposti omassa elämässämme tai seurakuntaelämässä yhdestäkin asiasta tradition. Kun olemme kerran tehneet jonkun asian tietyllä tavalla, teemme sen seuraavallakin kerralla samoin. Mutta nyt Samuel sai Jumalalta viestin: ”Älä katso hänen näköänsä äläkä kookasta vartaloansa ”

Sen jälkeen hän sai vielä tarkemman viestin: ihminen kiinnittää huomiota siihen, mikä näkyy ulospäin, mutta Jumalan maailmassa sillä on äärimmäisen vähän merkitystä. Jumalan maailmassa merkitystä on sillä, millaisia ovat ihmisten sydämet. Kaipaavatko ne läheistä yhteyttä Jumalaan? Ovatko ne Jumalan muokattavissa? Haluaako ihminen elää sydämensä tasolla puhdasta elämää? Siksi seurakunnissakin hyvä kiinnittää huomio siihen, millainen on sydämemme. Kun sydämemme tila on oikea Jumalan edessä, niin kuka tahansa, joka tulee seurakunnan tilaisuuteen, aistii sen ilmapiirissä.  

Jumala ei valinnut Eliabia, koska hänen sydämensä tila ei ollut oikea Jumalan edessä. Itse asiassa Jumala ei valinnut ketään tähän ensimmäiseen työhaastattelun kuninkaaksi kutsuttua. Siitä huolimatta se henkilö, jonka Jumala oli valinnut, vaikka häntä ei kutsuttu edes työhaastatteluun, sai paikan. Koska puhdas sydän kuljetetaan aina perille niihin päämääriin, joita Jumalalla on puhdasta sydäntä varten. 

Siksi ainoa asia, joka voi riistää sinulta Jumalan suunnitelman elämääsi varten, on se, että elät likaisen sydämen kanssa, tahraat sydäntäsi toistuvasti erilaisilla asioilla. Mutta jos pidät huolta lähiyhteydestäsi Jeesukseen, siitä että hänen verensä jatkuvasti saa puhdistaa sydäntäsi, pidät tilivälit lyhyinä, niin puhdas sydän kuljetetaan aina perille Jumalan päämääriin. Daavid, joka piti huolta sydämestään, kuljetettiin siihen tehtävään, jonka Jumala oli häntä varten varannut. 


VI Askel: luota Jumalan puheeseen nöyrästi j. 11

Ajatellaan edellä kuvattua tilannetta. Ketään näistä työhaastatteluun kutsutuista pojista ei valittu. Jumala oli hylännyt kaikki. Inhimillisti ajatellen todennäköisimmät vaihtoehdot Samuelin toimia tässä tilanteessa olisivat ehkä olleet seuraavat: lyödä lannistuneena hanskat tiskiin ja ajatella, että kuulin sittenkin Jumalan äänen väärin. Nyt luovutan ja häivyn vähin äänin. Tämä homma meni ihan poskelleen. Ei Jumala ollut tässä mukana ollenkaan. Tai sitten toinen tapa olisi voinut olla reagoida ylpeydestä käsin. Kuulehan Iisai, Jumala sanoi minulle, että sinulla on jossain vielä joku poika. Mutta Samuel reagoi tähän nöyryydestä käsin. Teki nöyrän kysymyksen j.11: "Siinäkö olivat kaikki nuorukaiset?" Tällä kysymyksellä hän pystyi tarkistamaan, oliko kuullut oikein Jumalan äänen. Hänen ei tarvinnut väittää kuulleensa oikein. Hänen ei myöskään tarvinnut lannistuneena lähteä pois, vaan hän pystyi esittämään tarkentavan kysymyksen.

Jos sinun elämässäsi tulee vastaavanlainen tilanne, että ulkoiset olosuhteet näyttävät olevan ristiriidassa Jumalan puheeksi kokemasi kanssa, minkä kuulit jotakin henkilöä tai tilannetta varten, niin esitä kysymys ja tarvittaessa monta kysymystä. On tilanteita, joissa on paljon parempi, että et edes sano, mitä koit, vaan esität kysymyksiä ja niiden kysymyksien kautta pyrit auttamaan ihmistä itse ymmärtämään, mitä Jumala haluaa hänelle sanoa. 


VII Askel: Tee se, mitä Jumala kutsui sinut tekemään, j. 13

Vielä viimeinen askel: tee se, mitä Jumala kutsui sinut tekemään: ”Niin Samuel otti öljysarven ja voiteli hänet hänen veljiensä keskellä. Ja Herran henki tuli Daavidiin, siitä päivästä ja yhä edelleen. Sitten Samuel nousi ja meni Raamaan”. 

Olemme nyt katsoneet vanhan Samuelin prosessin Jumalan toimeksiannosta tehtävän suorittamiseen. Prosessi nytkähti liikkeelle siitä, että Ju kutsui Samuelin ulos siitä, mikä sitoi hänen sydäntään. Kun hän siitä lähti ulos, hän sai olla voimakkaasti Jumalan käytössä sellaisella merkityksellä, jonka mekin Raamatun välityksellä saamme tänään lukea. Samuel kulki nämä askeleet Pyhän Hengen avulla ja sai olla Jumalan käytössä. Hän teki juuri sen, mitä Jumala kutsui häntä tekemään. Voitelemalla Daavidin kuninkaaksi Samuel auttoi Daavidia astumaan tämän elämän syvimpään tarkoitukseen. 

Mene ja tee sinä samoin. Anna Jumalan kutsua ja auttaa sinua pois niistä taakoista, jotka vielä sydäntäsi sitovat. Kun Jumala sanoo sinulle jotakin, niin tee juuri se, älä lisää siihen mitään, äläkä ota mitään pois. Vaan tee juuri se, mihin Jumala sinut kutsui. Silloin tehtävä ei käy yli voimiesi. Etsi PH:n täyteyttä ja luota PH:n apuun. Muista että Jumala ei vaadi sinulta mitään yli voimiesi. Antaessaan tehtävän sen ajoitus on oikea ja hän antaa siihen tarvittavan voiman ja varustuksen. 

Mutta jos sinä, joka tätä luet, olet juuri nyt elämäsi syvissä ahdistuksissa, kannat sielussasi syviä haavoja, vammoja ja olet uupunut, niin tämän kirjoituksen merkitys sinulle ei ole se, että taas sinulta vaaditaan jotain. Ennemminkin lohdutus siitä, että Jumala näkee sinut. Ja hänellä on varmasti katsottuna toimeksianto jollekulle, joka voi olla siunaukseksi ja lohdutukseksi sinulle. Ja sinun kotiseurakuntasi ja ystäväsi voivat kantaa sinua mukanaan silloin, kun et itse jaksa. Ja sitten kun olet vahvemmilla, ja joku toinen on heikommilla, niin silloin sinä voit kulkea niiden joukossa, jotka kantavat. 

Jumala haluaa käyttää sinua ja kun annat Jumalan käyttää sinua, ihmiset sinun ympärilläsi löytävät reitin toteuttamaan oman elämänsä tarkoitusta. Joku tulee uskoon, joku täyttyy PH:llä, joku saa sielunhoidollisen avun, joko käytännön arjen avun, jollekin avautuu toivo tulevaan, joku pääsee lähemmäksi Jeesusta jne. Jumala haluaa käyttää sinua tuottamaan kunniaa Jeesuksen nimelle, siunausta ihmisille ja tappiota paholaiselle. 

Siunausta, Jumalan huolenpitoa ja hyvää itsenäisyyspäivää jokaiselle lukijalle! T. Petri